Xi’an Taibai Wushanju Art Hotel combines art and life in an oriental style

Conceived by AIP in 2020, Xi’an Taibai Wushanju Art Hotel offers guests a peaceful living space on Taibai Mountain, close to the ancient city of Xi’an.

Stretching 73 meters from east to west and 120 meters from north to south over the historic river, the symbolic structure evokes the design ideas of the Lifang urban planning system of Chinese Tang and Song dynasties. Each building in the design was developed by reinterpreting these ideas. With an area of ​​approximately 10,000 m² and a total construction area of ​​14,500 m², the complex consists of a boutique hotel of 6,300 m², a living room of 4,500 m² and a meeting room. 2,000 m² art exhibition.

The Wushanju Art Hotel, designed inspired by the Chinese proverb “reach for the moon and move forward as if there were no mountains”, is a building that has been brought to life by architectural ideals. At the same time, the integration of aesthetics, poetry, humanities and philosophy emotionally creates a peaceful living space at the foot of Taibai Mountain and balances art and life in an oriental style.

The design aims to strike a proportional balance between less and more, light and heavy, black and white. “Wushanju” reflects the naturalness of Taibai Mountain while expressing the concise, natural, simple and minimalist aspects of oriental art.

The design was created using the traditional “length, square, road, city” techniques according to China’s urban layout. The connection of the 57 hotel rooms, book bar, tea room, art center and swimming pool sections of the building with the courtyard was ensured using these techniques.

The relationships between the vertical and horizontal parts of the building are defined using a grid system in the form of a checkerboard, reflecting the continuity of the traditional idea of ​​town planning in a modern language; the design presents a story about the building’s interaction with people, natural elements, light and shadow.

The design includes a circular Taibai courtyard that connects the building, the hallway and the courtyard and acts as the main body. The open space in the yard provides a perfect space for users to enjoy mountain views and peace from afar. At the same time, the choice of colors, textures, patterns and materials gives the building a unique charm and a strong sense of modernism and innovation.

The harmony created by the light and shadows falling into the building from the windows, and the sunlight and shadows filtering from the trees on the walls, continues its existence inside and outside the building, increasing the depth of space. All these design elements transform the building into a peaceful space in keeping with the Zen philosophy.

Project Information

Architectural design: IAPA PTY
Location: Xi’an, China
Year: 2020
Total construction area: 14,500 m²
Photography: Tan Xiao – Studio Dix